Workshop Koudetechniek bij UCLL
De workshop begon met een reis door de tijd, in het klaslokaal werden wij eerst meegenomen in de geschiedenis van de koeltechniek. Toen er nog geen F-gassen bestonden zorgden grote blokken ijs onderin een kast ervoor dat etenswaren langer houdbaar bleven, een echte old- school ijskast dus.
Koeltechniek? Geen koud kunstje
Er volgden termen als Thermodynamica, warmteoverdracht, energie-efficiëntie en meer. De hedendaagse technologie is enorm geavanceerd en de vakman dient echt over aardig wat kennis te beschikken om dit allemaal in de praktijk te kunnen brengen. De wereld van de moderne koeltechniek zit vol uitdagingen.
De ruimte waar de praktijklessen worden gegeven was op zijn minst indrukwekkend te noemen. De ruimte was gevuld met diverse koelinstallaties, van grote industriële systemen tot normale koelkasten en zelfs koelschappen uit supermarkten, een fascinerend tafereel.
Meten is weten
Maar het was nog fascinerender om eens te zien hoe het onderhoud aan een koelinstallatie in zijn werk gaat. Het registreren van koeltechnische handelingen is iets waarover wij veel kunnen vertellen, maar in de praktijk moeten er daarnaast toch veel handelingen worden uitgevoerd.
Met groot enthousiasme en nauwkeurigheid legde Davy alle handelingen gedetailleerd uit, waarbij een speciale rol was weggelegd voor de manifold, toch wel de onbetwiste sidekick van de installateur.
Als laatste kwam het solderen aan bod, het solderen vormt een belangrijk onderdeel van het maar liefst 7 uur durende examen. Ons respect voor de installateur groeide met de minuut dankzij deze workshop waarbij wij even een blik in de wereld van de koeltechniek kregen en dit motiveert ons weer extra om ervoor te zorgen dat wij de installateurs op andere vlakken zoveel mogelijk kunnen ontzorgen om samen de branche naar een hoger niveau te tillen.