QR: een brug van fysiek naar digitaal

In deze toenemende virtuele wereld zou je bijna vergeten dat je dagdagelijks werkt met échte, fysieke voorwerpen. Je rookgastoestel, lekdetector en alle installaties waaraan je werkt, zijn niet louter enen en nullen in software. Maar toch is het handig om altijd en overal belangrijke informatie over je apparaturen te kunnen raadplegen. Om de brug van de fysieke naar de digitale wereld te slaan, maken we bij Climapulse gebruik van QR-codes.

QR-codes?

QR-codes zijn een soort barcode. In tegenstelling tot de meest gangbare barcodes zijn de meeste types QR-codes zeer goed bestand tegen slijtage. De code blijft leesbaar en dus bruikbaar, zelfs wanneer grote stukken van de code vervagen of zelfs verdwijnen. Da’s best handig in een sector waar olie, zon en weersomstandigheden aan de orde van de dag zijn.

Voor installaties

Met de QR-codes van Climapulse ga je nooit meer een installatie moeten opzoeken op basis van een serienummer, referentie of ander uniek kenmerk. Door een installatie te taggen met een QR-sticker volstaat het de code te scannen met je smartphone of tablet, om zo meteen toegang te krijgen tot de eigenschappen en logboeken van de installatie die voor je staat.

Bovendien kan je meerdere QR-tags koppelen aan een installatie, zodat je bijvoorbeeld vanaf elke buiten- en binnenunit meteen de gegevens kan raadplegen. En taggen doe je in 1-2-3!

Voor documenten

Digitale documenten zijn fantastisch: je verspilt geen inkt of papier en je kan de bestanden gemakkelijk opzoeken en delen met anderen. Als je toch een fysiek exemplaar in handen wil, druk je het gewoon af. En de omgekeerde weg? Hoe weet je dat het digitale exemplaar ook werkelijk overeenstemt?

Simpel: Climapulse Service biedt de optie om een digitale versie van ondertekende documenten beschikbaar te maken via een QR-code die mee wordt afgedrukt. Scan de code, vul de bijhorende sleutel in en je kan zo onder meer raadplegen wie het document heeft opgesteld, wanneer en aan wie het werd uitgereikt.

Voor een perfecte digitale oplossing kan je bij attesten met rookgasmetingen eveneens de gemeten waarden raadplegen, alsook hoe en wanneer ze werden geregistreerd.

QR-code een brug van fysiek naar digitaal formulier