Green Deal voor klimaatvriendelijke koeling

Op 11 maart 2021 werd op initiatief van de Vlaamse Overheid de “Green Deal Klimaatvriendelijke koeling” ondertekend door zes van de grootste spelers in de retail-sector, namelijk Ahold Delhaize, Aldi, Carrefour, Colruyt Group, Lidl en Quality Meat Renmans, en zestien betrokken koeltechnische bedrijven.

Green Deal

Met deze Green Deal engageren de retail-sector, koeltechnische installatie- en onderhoudsbedrijven, leveranciers en fabrikanten van apparatuur, de sectorfederaties en de Vlaamse overheid zich om het gebruik van F-gassen als koelmiddel af te bouwen in supermarkten en voedingswinkels door in te zetten op meer duurzame koeling. Dit engagement speelt een belangrijke rol in het realiseren van de Vlaamse klimaatdoelstellingen.

De deelnemende bedrijven engageren zich om:

  • Geen nieuwe installaties op F-gassen meer te plaatsen, maar over te schakelen op natuurlijke koelmiddelen;
  • Het lekverlies van bestaande installaties met 5% per jaar terug te dringen;
  • Oude installaties buiten gebruik te stellen zonder het vrijkomen van F-gassen.

Rapportering als beleidsinstrument

Het nakomen van het engagement en bovendien de impact van de Green Deal op de doelstellingen evalueren, vereist een essentieel beleidsinstrument: de rapportering en analyse van relevante installaties en werkzaamheden. 

De overheid heeft daarom Climapulse, als onafhankelijke partij, de opdracht gegeven om middels een onderzoek een uniforme rapporteringsmethodologie op te stellen. Dit in samenspraak met alle deelnemende partijen. De deelnemers zullen m.a.w. dezelfde vorm van gegevensbeheer hanteren en overdragen. Zo zullen de bevoegde overheidsdiensten uiteindelijk in staat zijn om de evolutie en impact van het initiatief te monitoren.

Natuurlijk voert Climapulse dit onderzoek niet op eigen houtje. In de komende maanden zullen alle relevante partijen en organisaties geraadpleegd worden om een breed gedragen en haalbare standaard te zetten voor koeltechnische rapportering.

Waarom de keuze voor Climapulse?

Climapulse biedt sinds 2009 een uniek platform aan koeltechnische bedrijven voor het digitaliseren en optimaliseren van al hun processen, met een belangrijke focus op het voldoen aan de relevante regelgeving. De kennis en verkregen ervaring van het Climapulse team op het vlak van koeltechniek, regelgeving en software, stelt ons in staat om een oplossing te formuleren voor de uitdagingen waarmee de Vlaamse overheid geconfronteerd wordt.

Meer over deze Green Deal?